Questions or comments to:
                                                                                                                                                                 info@mikezwetsloot.nl
 

Speedtouch 510 - Poort (Nat) Forward


Waarom:

Voor sommige doeleinden moet je in je modem/router een poort open zetten om verkeer mogelijk te maken voor bijv te downloaden met een share programma als overnet of utorrent, maar ook voor programma's zoals webcamXP of een IP Camera die beelden via internet moet gaan uitzenden.

HANDLEIDING VOOR ANDERE MODEMS/ROUTERS:
Op de website portforward.com staat van vrijwel alle modems/routers stap voor stap beschreven hoe de "port word geforward".

Poort forwarden in Speedtouch 510 modem van Alcatel:

Dit type modem/router heb ik zelf en leg hier uit hoe je een poort open zet omdat het voor een leek/beginner vaak onduidelijk is. Volg de stappen:

Stap 1: Je moet inloggen in het speedtouch modem met internet explorer of een andere internet browser met het adres van het modem. In mijn geval is dat 10.0.0.138 - dus ik typ in: http://10.0.0.138Weet je het adres van het modem niet voer je onderstaande stappen uit:
Stap 1.1 Ga naat start>Uitvoeren en typ CMD en druk op OK
Stap 1.2 Typ in het zwarte scherm dat verschijnt IPCONFIG en toets enter
Stap 1.3 Onderstaand scherm verschijnt en daar vind je het adres van je modem onder Gateway (in het gele rondje)Stap 2: Nu klik je in het menu links op "Advanced" en vervolgens op NAT
Stap 3: In dit menu vind je een lijst met geforwarde poorten. Indien je er nooit 1 hebt aangemaakt is deze lijst leeg
Stap 4: Klik op New en onderstaand scherm verschijnt:Wat wil je forwarden?

Keuze A

Je wil de poort van een programma als WebcamXP, Overnet, of Kazaa (Dat op je computer is geinstalleerd) die een poort gebruikt om gegevens naar binnen of buiten te down of uploaden forwarden?:

Stap 5: Nu is het zaak om het (LAN) IP adres van je eigen computer te achterhalen, om zometeen in te voeren. Voer daaom de stappen 1.1 en 1.2 uit.
Stap 5.1: Onderstaand scherm verschijnt en daar vind je het IP adres van je modem onder Gateway (in het gele rondje)Ga verder met stap 6

Keuze B

Je wil een extern apparaat dat een ip adres gebruikt zoals een IP webcamera forwarden zodat deze zichtbaar word voor anderen op internet?

Ip webcamera's gebruiken een IP adres om zonder computer te kunnen functioneren. Dit adres moet wel doorgegeven worden aan het modem zodat het modem de gegevens kan doorgeven aan het internet.

Log daarom even in op je IP camera om dit adres te achterhalen. Kijk ook gelijk wat de poort is. Meestal is de poort 80 of 81. Indien je meerdere camera's hebt moet je zorgen dat ze niet dezelfde poort gebruiken.

Kan je het ip en de poort niet achterhalen? Meestal staat er op de bijgeleverde cd-rom een programmatje om de camera te detecteren.
Meer info over het detecteren van een IP camera

Ga verder met stap 6Stap 6: Voer dit adres in bij het veld waar het cijfer 1 is afgebeeld "Inside IP"
Stap 7: Voer bij 2 en 3 de poort in die geforward moet worden, voor WebcamXP is dit bijv 8080
Stap 8: Klik op "Apply" en je port word geforward en is klaar om data door te laten of te ontvangen.
Stap 9: Vergeet niet links in het menu op "Save All" te klikken en vervolgens OK te kiezen om je instellingen te bewarenAls je nog vragen hebt, kun je me mailen op: mzwetsloot@yahoo.com