Questions or comments to:
                                                                                                                                                                 info@mikezwetsloot.nl
 

Webcamera's - 3: Soorten webcamera's


USB Webcamera:


Als u alleen af en toe naar familie wilt zwaaien of de camera wil gebruiken in msn voldoet een standaard usb camera van bijvoorbeeld trust of logitech. Deze camera's kunnen ook via internet op een webpagina uitzenden door hem te laten "hosten" in een webcamera programma zoals webcamXP of ActiveCam. Met dit soort programma's kan de camera dag en nacht online zijn mits de computer stabiel is en niet vast gaat lopen. Een kijker logt in op uw ip adres waardoor ze in contact komen met het webcamera programma of je plaatst een stukje programmeer taal in een webpagina. Nadeel van een usb camera is dat hij altijd dichtbij de computer moet staan. Hiertegen kan je zogenaamde usb repeater kabels kopen van 5 meter om eventueel de camera wat verder van de computer vandaan te zetten. Usb kan niet oneindig verlengt worden (maximaal 20a25 meter, dus 5 repeater kabels achter elkaar). Nadeel van deze verlengkabels is dat ze de beelden langzaam maken en veel geheugen kosten, de CPU capiciteit kan van 45% naar 100% gaan en de computer kan zelfs vastlopen.

Beeldje van camera:


Verglijk beeld kwaliteit
verschillende camera's
Zelf heb ik een Logitech Quickcam Express, E-tech en Hercules usb camera waarvan de twee laatstb genoemde het beste zijn. Tevens zijn de laatste twee klein en goed te richten (notebook klem) en hebben ze ledjes die in het donker een klein beetje licht geven waardoor opjecten dichtbij de camera nog te zien zijn. De usb camera's staan op vensterbank naar buiten gericht. Hierbij heb ik nog een extra verleng kabel voor de usb (Repeater Kabel) om hem eventueel wat verder weg te zetten.
De camera word online op internet gezet door WebcamXP software die elke 5 minuten en als er een beweging is gedetecteerd een plaatje neerzet in de gallery die ook online te zien is. Totaal kan je bijv er 5000 plaatjes met datum en tijd eronder op bewaren, na de 5000ste word de 1e weer vervangen.
De html code word gegenereerd door de webcamXP software.
Kosten: vanaf 10 euro tot 45 (standaard USB camera's)


(Draadloze) IP netwerk camera's:

Ip camera's zijn zelf een soort server waarop ingelogt kan word met het ip van de camera zodat er geen computer bij nodig is om beelden op internet uit te laten zenden op een webpagina. Ze zijn er bekabeld om op een netwerk aan te sluiten of draadloos ook voor op een netwerk maar dan draadloos. Draadloos heeft als voordeel dat de camera geplaatst kan worden waar maar gewenst (stopcontact of verlengsnoer wel nodig ;)).Zelf vind ik de camera niet van superkwaliteit omdat de beelden korrelig zijn, dit komt door de CMOS chip ipv bij duurdere camera's een CCD chip. Daarin tegen hebben de bovengenoemde e-tch en hercules USB camera's ook C-MOS censoren en deze hebben wel haarscherp beeld. De helpdesk van sitecom is wel altijd bereid om hulp te bieden en via de e-mail heb je vrij snel antwoord.

Ik heb zelf een Sitecom LN-401 welke draadloos is en op het dak is geplaatst in een ventilatie koker.Beeldje van camera:


Verglijk beeld kwaliteit
verschillende camera's
De camera word ondersteund in WebcamXP, maar heeft een reflash van ongeveer 1,5 seconden, dit komt door de software (vraag me niet hoe maar het is beter dan vorige versies van webcamXp, waar de reflash 5a6 seconden was.)


Pan/Tilt Camera's USB:

Een pan/tilt camera is een camera die horizontaal en verticaal te bewegen is. Deze zijn er in veel verschillende soorten en prijsklasse's. Ze zijn er in USB en Netwerk IP draadloos of bekabeld. Een mooi voorbeeld van een pan/tilt camera via usb is de Logitech Sphere bedoeld als "chat" camera voor bij het scherm met de houder van 22,8 centimeter of op het scherm. Deze logitech volgt automatisch de beweging van het hoofd (face-tracking) zodat je altijd in beeld ben. De Sphere beweegd fysiek 128 graden horizontaal en fysiek 54 graden verticaal, fysiek vanuit het centrum gemeten, optisch is het zicht breder namelijk 180 graden horizontaal en 90 graden verticaal. De video resolutie is 640 x 480 en maakt foto's van 1,3 megapixels op 1280 x 960 pixels.Pan/Tilt Camera's IP (Draadloos):

Ook zijn de pan tilt camera's verkrijgbaar als ip camera, draadloos of bekabeld. Als je al een draadloos netwerkt hebt is het natuurlijk beter om een draadloze aan te schaffen. Een voorbeeld van een Pan/Tilt draadloze ip camera is de Veo Observer van marmiktek. Voor mij is de keuze daarop niet gevallen omdat de service van marmitek me niet goed leek en er een nieuw model uit kwam waarna er geen ondersteuning meer was op de oude (die ik dus aan zou gaan aanschaffen). Tevens kunnen de beelden niet opgevraagd worden in bijvoorbeeld een programma als WebcamXP of op een internet pagina, je moet dus altijd inloggen in de camera om de beelden te kunnen zien. Daarbij kan maar 1 gebruiker tegelijk inloggen.

Een andere pan/tilt ip camera is de Afreey anc-800w. Niet zo bekend en op de website van de fabrikant word je niets wijzer. Een aantal online computer winkels verkopen de camera een daarop staan voldoende specificaties. Ik vond een demo op een site waarna ik de camera heb gekocht door de goede beeldkwaliteit en omdat ik het kon ZIEN.

Binnenkort demo

Afreey IP cam Winnaar PCM Dec. 2004!

Beeldje van camera:


Verglijk beeld kwaliteit
verschillende camera's

De beeldkwaliteit is ronduit geweldig van de Afreey anc-800w en het besturen van de camera local via het netwerk gaat ook erg snel. Van afstand via internet log je op de camera in door het ip adres en de poort in te vullen in de web browser. Een gast kan inloggen met een wachtwoord waardoor alle admin functies zijn uitgeschakeld en er is aan te geven of een gast de camera mag besturen. De eigenaar van de camera heeft een eigen wachtwoord waarmee alle functies beschikbaar zijn.
De besturing via internet van de camera is wat trager maar dat is logisch. Met een standaard adsl verbinding zijn de beelden wel vloeiend en snel, dit door de mpeg4 compressie. De camera heeft een bereik van fysiek 270 graden horizontaal en fysiek 135 graden verticaal, wat in werkelijk nog iets meer is doordat dit vanuit het hart is gemeten.Volgende pagina: 4: Statisch IP adres --- Begin

Als je nog vragen of op en aanmerkingen hebt, kun je me mailen op: mzwetsloot@yahoo.com