Questions or comments to:
                                                                                                                                                                 info@mikezwetsloot.nl
 

Webcamera's - 2: Benodigdheden


Computer:

De computer die de USB camera's op internet zichtbaar maakt (host) en alle plaatjes door beweging opslaat is een Dell Optimex 60 die erg stil is en niet extreem heet word bij normaal gebruik. Hij is 1,7 ghz en heeft 256mb geheugen. Ik heb deze tweedehands gekocht bij http://www.nowthatsit.nl in Den Haag. Achteraf had een nieuwe Dell niet veel meer hoeven kosten.Kosten: 289 euro

ADSL verbinding:

Ik heb een ASDL verbinding van Dommel (belgie) van 20 euro in de maand. Download 512 kbps en Upload 256 Kbps. Datalimiet van 10 gigabyte. De upload word niet meeberekend, en dat is belangrijk als je veel beelden gaat uitzenden. De upload snelheid voldoet goed voor het uitzenden van mijn camera's mede omdat wij de enige zijn die erop kijken. Ga je de camera vrijgeven voor publiek moet deze meer data in 1x versturen en zal een snellere upload gewenst zijn.
Het nadeel van de ADSL aanbieders in Belgie is dat ze allemaal een dynamisch ip aanbieden, daarover hieronder meer. Kosten: 29 euro per maand gemiddeld.

Netwerk:

Alle spullen voor het netwerk en het adsl op meerdere computers zijn van Sitecom, het netwerk is draadloos. Het is mogelijk om met een USB adaptor of stick in de usb poort overal in huis te kunnen internetten zonder snoeren. Dit ook om de draadloze IP camera('s) neer te kunnen zetten waar maar gewenst. Omdat draadloos niet altijd even stabiel is heb ik de computer bekabeld op het netwerk aangesloten, dit geeft een hogere snelheid en de verbinding valt nooit weg omdat er geen bereik is of storing is.
Kosten: Modem/router (ontvangt adsl en verzend singnaal draadloos), 3 ontvangers voor computer. Ongeveer 200 euro

Webhosting/domeinnaam:

Om de camera's online te laten uitzenden is een webhosting of domeinnaam niet vereist. De webcam software die op de computer draait om de camera's uit te laten zenden heeft een eigen http client, een kijker logt dus in op de computer zelf. Plaats je de camera op je eigen internet pagina dan heb je dus een webhosting nodig. Dit is er gratis van bijv Tripod. Nadeel is dat je domeinnaam iets word als: http://tripod.lycos.nl/mijnpagina en veel reclame heeft. Ik zelf gebruik de webhosting van de zaak waarop ik m'n camera paginatjes zet of zet ze op m'n eigen webpagina. Ik host m'n websites bij Hosting Discounter met 200mb ruimte en een NL domeinnaam. Kosten: 27 euro per jaar

Vast Statisch IP adres:

Via het IP (internet protecol) is iedereen zichtbaar op internet, het ip kan je verglijken met je postcode. Bij sommige providers heb je altijd hetzelfde ip adres (Statisch) en bij sommige veranderd dit ip adres steeds (Dynamisch) bijv om de 24 uur of na een herstart van je modem/router. Als je jouw webcamera online gaat laten uitzenden werkt dit ook via het ip adres, als je adres altijd hetzelfde is weet iedereen waar je zit maar als dit veranderd ben je steeds onvindbaar en dat is erg lastig omdat je camera dan offline gaat wanneer het ip veranderd.
Geen paniek, hier is een oplossing voor, lees er hierover verder: No-IP Service

Webcamera Software:

Om de camera via internet uit te laten zenden bestaan er diverse software die elk hun eigen extra opties hebben. De meest bekende die ik zelf ook gebruik is WebcamXP. Op Darkwet.net vind je de pagina van de maker waarop alle beta versie's staan en het forum ook te vinden is. Naast webcamxp heb ik ActiveCam wel eens geprobeerd met als voordeel dat mijn sitecom ip camera werd ondersteund en dat de motion detection (bewegings detectie) per blokje kan worden aangegeven. (Bijvoorbeeld alleen wanneer de deurkruk beweegt). De reden dat de keuze toch op webcamXP is gevallen is dat webcamxp wat simpeler en overzichtelijker is. Ook de optie om een gallerij te maken van alle motion detectie foto's en snapshots (wat in te stellen is bijvoorbeeld om de 5 minuten of om het uur) en deze online zichtbaar te maken.

Webcamera Chat/verzamel pagina's:

Op internet zijn veel andere mensen met webcamera's. night-meeting.com is een pagina van de maker('s) van webcamxp waarop je kan chatten met de camera (hele nette site, geen tmf taferelen), een profiel aanmaken, een blog bijhouden, in gastenboeken van andere gebruikers schijven en events bijhouden. Erg gezellig en leuk om bij andere mensen thuis te kijken ;)

Typ je in google "my webcamxp server! inurl:8080" dan vind je een lading pagina's van mensen die een webcam online hebben staan.Volgende pagina: 3: Soorten Webcamera's --- Begin

Als je nog vragen of op en aanmerkingen hebt, kun je me mailen op: mzwetsloot@yahoo.com